nedeľa 21. apríla 2013

Paréza nervus facialis

Ochrnutie polovice tváre. Strata chuti. Neschopnosť zavrieť oko. Neschopnosť usmiať sa. Tŕpnutie. S takými príznakmi sa väčšinou dostavia pacienti na pohotovosť, poprípade k svojmu neurológovi. Diagnóza je stanovená ako obrna tvárového nervu, alebo paréza nervus facialis. A čo sa vlastne stalo a čo s tým robiť ďalej?
Príčina môže byť rôznorodá, často ide o dôsledok iného ochorenia, napríklad chrípky. Dnes však máme dobu globálneho otepľovania a s tým súvisiaci rozvoj možností klimatizácie, ventilátorov, a samozrejme nevynechajme otváranie okna v autách bez klímy. Tvárový nerv je však tesne za uchom pomerne obnažený a veľmi náchylný na prechladnutie. Takže i keď je vonku 35 stupňov a kaviareň s voľným stolom hneď vedľa ventilátora sa javí ako nanajvýš lákavá možnosť, opatrnosť bude na mieste.
Keď už sa ale nejakým spôsobom stalo a vy pozorujete, že niečo nie je v poriadku, prípadne ak vám lekár už stanovil diagnózu, skúste vo vlastnom záujme dodržať pár základných pravidiel:
Zožeňte si šál alebo šatku (v zime síce obzvlášť, ale aj leta sa to týka) a postihnutú časť tváre majte zakrytú po ucho. Ako som spomínala nerv je tesne za uchom obnažený a na spomalenie liečby, alebo dokonca zhoršenie stavu mu postačí aj jemný vetrík.
Zbavte sa zvykov ako žutie žuvačky, či fajčenie. Pri nich totiž dochádza podvedome k používaniu zdravej strany úst, keďže tá postihnutá nevládze a tým k vzniku synkinéz (preťažovanie svalov na zdravej časti tváre, môže viesť až ku kŕčovitému držaniu).
Pri jedení sa na jedlo sústreďte, žujte rovnomerne na oboch stranách, nerozprávajte pri jedle.
Pri rozhovore si pridŕžajte zdravý kútik úst. Budete tak povzbudzovať postihnutú stranu k akcii svalov a tým vlastne cvičiť.
Kúpte si v lekárni umelé slzy, prípadne podľa odporúčania lekára aj nejakú masť na kútik oka. Tým, že sa oko poriadne nedoviera môže dôjsť k jeho vysúšaniu. Paradoxne obrna môže spôsobiť nadmerné slzenie. Slzy ale stečú po vnútornej strane oka von a nezvlhčujú celé oko.
Vyhľadajte vo svojom okolí fyzioterapeuta. Môže vám výrazne pomôcť stimuláciou tvárových svalov, ale najmä odborným cvičením nielen v ordinácii, ale podľa stavu aj cielenou inštruktážou k domácemu ošetreniu a rehabilitácii.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára